Zierikzee 800, jubileumjaar 2019

In 2019 is het 800 jaar geleden dat Zierikzee stadsrechten kreeg van Graaf Willem I. Zierikzee is weliswaar ouder, ruim 1100 jaar zelfs, maar voordat zij stadsrechten kreeg was het een dorp zoals alle andere dorpen. Het toekennen van de stadsrechten betekende een grote stap voorwaarts. De stadsrechten hebben Zierikzee in de Middeleeuwen geen windeieren gelegd. In een bepaalde periode was het zelfs belangrijker dan Amsterdam! Zierikzee 800 verhaalt over de periode dat Zierikzee daadwerkelijk stadsrechten kreeg, en dat is dus bijna 800 jaar geleden!

 

Zaterdag 11 mei 2019 vindt Zierikzee 800 voor de vierdede keer plaats, wat ook het jubileumjaar is. De Noord- en Zuidhavenpoort, de Oude Haven, het Kraanplein, het Havenpark en het Havenplein worden deze dag omgebouwd naar het Zierikzee anno 1219. Re-enactors, spelers van de Rederijkers Zierikzee en figuranten vanuit heel Schouwen-Duiveland en zelfs daarbuiten, bevolken deze dag het toenmalige dorp Zierikzee. Notabelen, ambachtslieden, melaatsen, nonnen, ridders, soldaten, kwakzalvers  en de arme bevolking zullen het straatbeeld bepalen.

Onder een baldakijn verrijst een Middeleeuws restaurant,  waar de innerlijke mens met Middeleeuwse spijzen en dranken wordt verzorgd.

- Altijd al willen weten hoe zwaar een harnas is? Verkleed u als ridder en leg een parcours af in vol tenue.

- Altijd al alles willen weten van Middeleeuwse zwaard- en krijgskunst? Professionals leggen u de fijne kneepjes uit.

Voor de kinderen is er de Middeleeuwse kinderboerderij en de kiddy battle, waarbij ze het tegen heuse ridders opnemen in een kind tot man gevecht.

'Zierikzee 800, de stadsrechten' begint om 10.00 uur en duurt tot circa 19.00 uur. De toegang is gratis.

 

Nieuw in 2019 is dat er op vrijdag 10 mei een markt wordt georganiseerd in samenwerking met ondernemersvereniging InZzee. Ook zal er 's avonds een vuurshow plaatsvinden op het Havenplein.

 

Wilt u op zaterdag ook figureren? Meld u aan via zierikzee800@gmail.com